12 Kasım 2007 Pazartesi

Genç Ekonomistlere Tavsiyeler

Tuğrul Gürgür, İktisat Yazıları
.
Deniz Gokce son yazisinda benim blog'a referans vermis. Tesekkur ediyorum. Ben de zamaninda EkonomiTurk blogunu yine Deniz Gokce'nin bir yazisi ile bulmustum. Cok faydalandim. Zamaniniz varsa EkonomiTurk'u ziyaret etmenizi oneririm.
.
Aslinda uzun zamandan beri yazmak istiyordum. Madem ziyaretci sayimizda mevsimsel bir artis olmus, tam zamani diye dusunuyorum.
.
Asagida ekonomi ile amator veya profesyonel olarak ilgilenen arastirmacilara, nereden hangi veriler bulunabilir, neler okumak lazim, bazi tavsiyelerde bulunacagim, umarim faydasi olur.
.
Gazeteler
Gunluk olarak ekonomi ve is dunyasinda ne olup bitiyor ogrenmek icin Dunya ve Referans gazetelerini okumanizi tavsiye ederim. Kose yazari olarak belli bir tavsiyem olmayacak. Cok iyi yazarlar da var cok kotu yazarlar da. Ama bir bakima iyi ve kotu subjektif kavramlar oldugu icin ufkunuzu genis tutun.
.
Ekonomi ve Piyasa Raporlari
Her gun bankalarin arastirma bolumlerinde gunluk ve haftalik yayinlanan raporlara bir goz atin. Benim izlediklerim: Finansbank, Fortis Disbank, Is Bankasi ve Yapi Kredi Bankasi. Disbank'in haftalik makro ekonomi raporlari bence bir numaradir. Finansbank'in haftalik raporlari biraz kaliteyi dusurdu. Ama okumaya deger. Is Bankasi'nin Odak Noktasi makro istatistik yorumlari icin, Gunluk Bulten gunluk sirket haberleri icin guzel bir referans. Yapi Kredi eskisi kadar zaman ayirmiyor maalesef. Benim favorim aylik yayinlanan Öncü Göstergeler raporudur. Is bankasi disinda butun sitelere kolayca girip raporlari okuyabilirsiniz. Is Bankasi sitesine kayit olmaniz gerekir. Diger bankalarin da guzel arastirma raporlari vardir. Bunlar benim takip etmeye alistiklarim.
.
Istastik Verileri:
Turkiye ekonomisi ile ilgili istatistikler ariyorsaniz ilk duraginiz TUIK degil, Merkez Bankasi'nin sayfasidir. Verilerin oldugu site icin su linke basin. Burada para-banka, kamu maliyesi, uretim, istihdam vs. akliniza gelen gelmeyen, ihtiyaciniz olan olmayan hemem her seyi bulabilirsiniz. Site cok guzel duzenlendigi icin aradiginizi rahatca ulasmak mumkun. Ayrica protestolu senetler, karsiliksiz cekler gibi piyasa verilerine de erisebilirsiniz.
.
Ne yazik ki DIE'nun (yeni adi ile TUIK) internet sayfasi guzel tasarlanmamis. Istediginiz sayilara ulasmak zamaninizi alir. Dosyalari yuklemek ise baska bir dert. Tabii yine de arastirmacilarin mutlaka bakmalari gereken yer. Direk olarak DIE sayfasina gitmek yerine haber bultenleri sayfasini deneyin. Kullanmasi daha kolaydir.
.
Hazine Mustesarligi'nin Istatistikler sayfasinda kamu maliyesi, butce, borclanma vs. konularinda aradiginiz hemen her sey vardir. Ozellikle Ic Borc Istatistikleri sayfasi cok kalitelidir. Bulamadiklariniz icin Maliye Bakanligi'nin Kamu Hesaplari Bulteni'ne bakin.
.
Ihracat rakamlari
Turkiye'de epek gecikmeli yayinlanir. Daha guncel veriler icin Dis Ticaret Mustesarligi'nin ihracat birliklerinden topladigi rakamlara suradan bakabilirsiniz.
.
Uluslararasi Tahvil Piyasalari'nda neler oluyor, Turkiye'nin kredi riski nedir, verilere ulasmak icin suraya bakin.
.
Yurtici Arastirma Yayinlari:
1960'larde DPT Turkiye'nin en kaliteli kurumuydu derler. Bence ayni seyi bugun Merkez Bankasi icin soylemek mumkun. Cok kaliteli insanlar, cok guzel isler yapiyorlar. MB'nin arastirma yayinlari, sureli yayinlari, uzmanlik tezleri hepsi okumaya deger. Hazine'nin Arastirma Dizisi maalesef devam etmiyor artik. Yine de eski raporlari okumak lazim. Turkiye Ekonomi Kurumu'nun tartisma metinlerini okumayi ihmal etmeyin.
.
Turkiye'de cok guzel arastirma enstituleri faaliyet gostermeye basladi. Bunlardan benim takip ettiklerim TEPAV ve TESEV. Ozellikle TEPAV basta kamu maliyesi olmak uzere guzel arastirma raporlari yayinliyor. Tavsiye ederim. Sagdan esen poyrazi soldan esen lodos ile (?) dengelemek icin tavsiyem BSB ve Bilkent'ten Prof. Erinc Yeldan'in kisisel sayfasina bakmaniz. Ayni universiteden gecen sene vefat eden Prof. Faruk Selcuk'un, 2000-2002 donemini gunluk kose yazilari ile anlatan Alacakaranlik Kusagi tekrar tekrar okumaya deger bir bilgi hazinesidir.
.
Blog olarak EkonomiTurk ve o sitede referans verilen bloglara bakabilirsiniz.
.
Uluslararasi Yayinlar:
Dunya ekonomisinde ne olup bittigi hakkinda benim ilk duragim MorganStanley'in Global Economic Forum'u dur. Burada dunyanin dort bir yanindaki ulkeler hakkinda analizler bulabilirsiniz.
.
Ne kaldi geriye... Evet GOOGLE. Google ile bir kisiye, veriye, rapora, vs. ulasamiyorsaniz muhtemelen ulasmaya deger bir sey degildir.
.
Yukaridaki bilgiler her seyi kapsayan bir liste degildir. En yararli kaynaklari kapsadigi iddiasi da yoktur. Zaman, en kisitli deger. Eskiden herhangi bilgiye ulasmak zordu. Simdilerde ise internet sayesinde bilgi denizinde boguluyoruz. Benim tavsiyem kendinize gunluk bir rutin hazirlayin, o listedeki kalemleri her gun takip etmeye calisin. Daha guzel bir referans bulursaniz, listenizden bir kalem atip onun yerine koyun. Ben de gelecekte bu sayfayi zaman zaman yenileyip, eklemeler veya cikarmalar yapacagim.
.
Not: Aylik olarak cikan Capital dergisinde ilginc yazilar oluyor, tavsiye ederim.
.
Not: Uluslararasi ekonomi ile ilgili olarak Nouriel Roubini ve Brad Setser bloglarini unutmusum. Hatirlatanlara tesekkur ederim. Yanliz RGE'yi biraz da ekonomiye iyimser gozle bakan "supply side" tarafi ile dengelemek lazim. Ben henuz o dengeyi bulacak kalitede bir blog ile karsilasmadim. Bulursam soylerim.
.
.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

iktisat bolumunu toptan kaldirmak lazim universitlerden bence...

Adsız dedi ki...

azizim.. bu dediklerinin iktisat icin olduguna emin mi bu yazar? sakin finans icin demis olmasin? bahsettigi uluslararasi yayinlarin hicbirine herhangi bir iktisatcinin sayfasinda link oldugunu gormedim bugune kadar.. ve ayrica verilen linklerin pek bir katkisi yok, cunku cok genel seylerden bahsetmis.. istatistik icin DIE ye, Hazine'ye, TCMB'ye, her sey icin google'a, hahaha.. bu suna benzemis: "haber okumak istiyorsaniz gazete alin, dizi izlemek istiyorsaniz televizyon seyretmenizi tavsiye ederim ".. bu arkadas daha cok "ustadi" deniz gokce gibi iktisadin magazin kismiyla ilgili referans vermis, fazla ciddiye alinmamasini tavsiye ediyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı