Merkezi Philadelphia’da bulunan “Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplum Programı” yöneticisi James McGann’in yaptığı çalışmada “Birçok düşünce kuruluşu dünya sahnesinde yer alırken bu kuruluşlar küresel yayılma stratejileri sayesinde eş zamanlı olarak çoğalmaya devam ediyor” denildi.
Ancak McGann “Düşünce kuruluşları çoğulcu, açık ve sorumlu politika analizinin, araştırma, karar verme ve değerlendirme yapmanın teminat altında olduğu demokratik toplumların ana politika aktörlerinden biri olarak görülebilirken aynı zamanda kendi gündeminin derdine düşmüş özel çıkar gruplarının kılıf oldukları da düşünülebilir” uyarısında bulundu.
Bugün 169 ülkede faaliyet gösteren 6,300’den fazla düşünce kuruluşu bulunuyor. Çalışmada rakamın uluslararası iletişim, bilgi toplama, yeni ve yaratıcı politika analizi potansiyelinin üstel sayılarda artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.
Ancak aynı belgede düşünce kuruluşlarının tamamının mali, entelektüel ve yasal bağımsızlığa sahip olmadığı vurgulanıyor ve sorunun mali, yasal desteğin sınırlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde ve geçiş ülkelerinde daha ciddi olduğu uyarısına yer veriliyor.
Düşünce kuruluşlarının yüzde 58’i Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da bulunurken Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bu oran yüzde 4’e Afrika’da yüzde 8’e düşüyor.
Çalışmaya göre politika araştırma kuruluşlarının etkisi hızla artarken bu kuruluşlar büyümeye devam ediyor. Bir ülkedeki birçok sivil toplum aktörlerinden sadece yalnızca biri olan düşünce kuruluşlarının siyasal ve ekonomik reformlarda katalizör rolü oynadığına dikkat çekiliyor.
Avrupa’da toplam 1,750 düşünce kuruluşu bulunuyor; dünya genelinde toplamın yüzde 28’i. Bunlardan 285’i İngiltere’de yer alırken, Almanya 190 ve Fransa 168 kuruluş ile ikinci ve üçüncü sıralarda bulunuyor.
Araştırmacılar İngiltere’deki Chatham House’u Amerika dışındaki en iyi düşünce kuruluşu olarak görüyor. Bunu Almanya’daki Transparency International (Uluslararası Şeffaflık) ile Belçika’daki International Crisis Group (Uluslararası Kriz Grubu) takip ediyor.
Belçika’daki ilk AB-merkezli Avrupa Politika Etüdleri Merkezi (CEPS) listede dokuzuncu sırada yer alıyor.
Batı Avrupa sıralamasında CEPS dördüncü sırada bulunurken Chatham House liste başında yer alıyor. Londra merkezli Avrupa Reform Merkezi (CER) ise on beşinci sırada.
Her biri araştırma, yayın sayısı, konferans sayısı, web ziyaretçi rakamları, medyadaki bilinirlik, politika tavsiyelerinin politika yapıcılar tarafından ne kadarının uygulandığı veya dikkate alındığı, büyüklük ve mali kaynak hacmi gibi farklı kıstaslara göre değerlendirmeye tabi tutuluyor.
Taraflar
Dünya sıralamasında üç kez üst üste ilk onda yer alan CEPS iletişim grubu başkanı Marco Incerti “Oyunda hep üst sıralarda kalmayı başarıyoruz. Öte yandan rekabet devam ediyor. Bu durum yaptığımız işin kalitesini gösteriyor. Politikamız iki esasa dayanıyor: En yüksek standartlarda politika araştırmaları yapmak ve tamamen bağımsız çalışmak. Bu ilkeler ışığında oldukça nitelikli kadromuz ve geniş kapsamlı mali yapımız da politikalarımızın bir parçası Dünyanın en iyi düşünce kuruluşları arasında yer almaktan onur duyuyoruz. Bu bizim özgünlüğümüze, tarafsızlığımıza ve mükemmeliyetçiliğimize, çalışmalarımıza bunu hak edecek ve sürdürecek şekilde devam edeceğimize işaret ediyor” şeklinde konuştu.
Düşünce Kuruluşları 2009 araştırması Ocak 2010’da yapıldı.
Aynı çalışmanın 2007 versiyonunda düşünce kuruluşlarının dünya genelinde artış gösterdiğine dikkat çekilirken bu gibi organizasyonların politika yapıcılar, medya ve kamuoyu ile bağlantıda kalabilmek için gündemde sürekli yer alma kabiliyeti taşımaları gerektiği belirtiliyordu.
Avrupa’daki düşünce kuruluşlarının çoğu ulusal veya sektör odakları seçiyor. Çoğu birliğin bir bütün olarak çıkarlarını tanımlamaktan çok ulusal veya sektör açısından konuları işlemeyi tercih ediyor.
Kaynak: EurActiv
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder