23 Şubat 2009 Pazartesi

El Pais: "Türkiye'nin NATO üyeliği ordu reformu açısından yaramadı"

.
EurActiv.com
19.2.2009

.

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais tarafından yayınlanan bir makalede İspanya’nın aksine Türkiye'de NATO üyeliğinin, orduda reform için katalizör olmadığı savunulurken “Askeri alanda reform yokluğu, Türkiye’nin AB’ye girişi açısından ciddi bir engel. Türkiye’nin NATO üyeliği, ordunun siyaset dışında tutulması açısından yaramadı” görüşüne yer verildi.


İspanya’nın en büyük düşünce kuruluşu Elcano Enstitüsü için çalışmalar yapan, The Times ve Financial Times eski muhabiri, yazar William Chislett imzasını taşıyan “Türkiye için İspanya dersleri” başlıklı makalede İspanya’nın NATO’ya katılmasının ülkede orduya ilişkin reformların katalizörü olduğu belirtilerek, “NATO üyesi olmak, Türk askerlerinin siyaseti yön vermelerini engellemedi” görüşü dile getirildi.


İki ülke arasında var olan benzerlikler üzerinde durulduğu makalede, “Türkiye İspanya’nın tecrübesinden ne gibi dersler çıkartabilir?” sorusuna yanıt arandı. Makalenin ilk bölümünde Türkiye ile İspanya arasında tarihi, siyasi ve ekonomik benzerlikler üzerinde durulduktan sonra iki ülke arasında önemli bir farkı ise, dinin oluşturduğu kaydedildi. Buna karşın, esas meselenin, dinin bir ülkenin kültürü üzerindeki etkisinin olduğu savunulan makalede “Türkiye, katı laik bir ülkedir” savına yer verildi.


-“TÜRKİYE’DE BİRLİK EKSİKLİĞİ CİDDİ SORUN”-

Avrupa Komisyonu’nun son ilerleme raporuna gönderme yapılarak müzakere sürecinin başlamasından bu yana Türkiye’de reform yolunda pek mesafe alınmadığı öne sürüldüğü makalede Türkiye’nin İspanya’nın tecrübesinden çıkartabilecek üç önemli ders olduğu belirtildi.

Bu çerçevede partiler arasındaki birlik, ordudaki reform ve anayasa konuları üzerinde durulduğu makalede, Türkiye’de AB’ye desteğin azaldığı ve muhalefetin AB’ye pek hevesli olmadığı öne sürüldü. Makalede “İspanya’da siyasi birlik, AB’ye katılma sürecine destek oluştururken Türkiye’de birlik eksikliği ciddi bir sorun yaratıyor” yorumu yapıldı. Makalede şöyle devam edildi:

“Askeri alanda reform yokluğu, AB’ye giriş açısından ciddi bir engel. Türkiye’nin NATO üyeliği, ordunun siyaset dışında tutulması açısından yaramadı. Ülkede 1960’tan beri üç darbe oldu. Ayrıca 1997 yılında doğrudan bir eylemi içermediği için “post modern” denilen, son olarak da 2007 yılında ordunun sitesinde yayınlanan, hükümete yönelik uyarıdan oluştuğu için ‘e-darbe’ olarak adlandırılan müdahaleler oldu. İspanya’da ise, NATO’ya katılım, askeri reformlar için bir katalizör oldu.”


-“GENEL DEMOKRATİKLEŞMEDE İLERLEME OLMADAN ORDU DEMOKRATİKLEŞTİRİLEMEZ”-

İspanya’nın eski sosyalist Savunma Bakanı Narcis Serra’nın, “Genel demokratikleşme sürecinde ilerleme olmadan orduları demokratikleştirilemez” değerlendirmesine dikkat çekildiği makalede ordular üzerindeki kontrolün, serbest seçimlerin varlığının ötesinde, daha zengin bir kurumlaşmanın gerektirdiğinin altı çizildi.


El Pais’te yayınlanan makalede Türkiye’deki reform lokomotifinin, MGK’da gibi bazı değişikliklere yol açan Türkiye’nin AB sürecinin olduğuna vurgulanırken “Ordu meselesi çok karmaşık ve hassas, ve bu alanda laiklik, Türkiye’nin çok sayıda sınırını savunma gereği ve PKK terörizminin yeniden artması gibi diğer kilit faktörler de araya giriyor” değerlendirmesi yapıldı.


Türkiye’de askeri yönetim sırasında benimsenen 1982 anayasasının yerini alacak yeni bir anayasanın henüz hazırlanmadığına işaret edildiği makalede, mevcut anayasanın, devlete çok, vatandaşa ise az hak tanıdığı görüşü savunuldu. İspanyol siyasetçilerinin ise, ülkenin anayasanın, Türkiye gibi birkaç değişikliğin yerine, tamamen gözden geçirilmesi gereğini kavradıkları kaydedildi.(Anka)
.
.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı