21 Temmuz 2008 Pazartesi

'Bu yaz dinlenirken biraz da kitap okusak...'

Mehmet Nuri Yardım
SanatAlemi.Net


Malum yaz geldi. Sıcaklar başladı diye kitaba veda edenler var. Çok yanlış. Kitap asıl yazın, tatilde ve izinli zamanlarda okunur. Tatile çıkacaklar, izin kullanacaklar, serin beldelere inecekler, memlekete gidecekler mutlaka kitapçılara uğramalı ve bu yaz okuyacakları beş on kitabı bavullarına koymalılar. Üstelik yayıncılarımız şimdi indirimli kitap satışına başladı bile. Yani şimdi çok uygun şartlarda, cazip imkânlarla birbirinden değerli kitapları edinebilirsiniz.

Bahsetmek istediğiniz kitaplar birikirse, sayıları artarsa, her birinden ayrı ayrı söz etme imkânınız olmazsa ne yaparsınız? Ben kısacık da olsa hiç olmazsa isimleriyle anmak isterim. Ola ki bir okuyucumuzun dikkatini çeker, alır okur ve benden daha iyi bir şekilde bir değerlendirme yazısı yazar. İşte şimdi yapacağım budur. Gerçekten her biri ayrı bir yazıyı hak eden bu eserlerin yazarları kusura bakmasın, zaman fakiri olduğumu bilsinler, ama ileride inşallah bazıları hakkında müstakil yazılar yazmak için fırsat da kollayacağım. Şimdilik evvel emirde ilk görevimi yapayım en azından ve size okunabilecek bazı güzel kitaplardan kısaca söz edeyim:

SEVİNCİNİ BULMAK: Ayhan Yücel’in eseri. İnsana yaşama sevinci kazandıran, düşündüren ve hoşça vakitler geçiren güzel bir eser. Dergâh Yayınları’ndan okuyucuya ulaştı.

TAVŞANLI MEVLEVİHANESİ: Ahmet Urfalı’nın iyi bir incelemesi. Belgeler ve şiirler eşliğinde iyi bir araştırma. Yazar bu eseriyle geleceğe kıymetli bir vesika bırakıyor. Kendi yayını.

VE GÖZYAŞI: Ahmet Urfalı iyi bir şair aynı zamanda. Şiir kitabından kısa bir şiiri (Gizlice) sunuyorum:

Sana gizlice fısıldadığım şiiri
Gece mehtaba karşı bir gül söylemiş
Kimden nereden duymuş
Oturduğumuz yer gül dibi miydi

Senin için söylediğim türküyü
Bozkır yalnızlığında bir yol söylemiş
Kimden nereden duymuş
Gezdiğimiz yer yol gibi miydi

TÜRKÇEDE SHAKESPEARE: Prof. Dr. İnci Enginün’ün bu kıymetli eseri daha önce yayımlanmıştı. Dergâh Yayınları kendi sahasında büyük bir boşluğu dolduran ve “Türkçede Shakespeare Çevirileri ve Etkisi” altbaşlığıyla yayımlanan eseri edebiyat camiasına kazandırmakla büyük bir hizmette bulunmuştur.

YAZARLIK DERSLERİ: Danell Jones’in Virginia Woolf’un “Yazarlık Dersleri – Yedi Derste Yazma Sanatı” isimli eserini Timaş Yayımladı. Türkçeye Ebru Kesen ve Merve Ün kazandırdı.

YILDIZLAR DA KAYBOLUR: Kenan Tunç’un şiirleri. Akış Yayınları’ndan çıktı.

MEHMED ÂKİF’İ ANLAMAK: Tahsin Yıldırım ve Şaban Özdemir yazdı. Büyük şair fikirler ve hâtıralar ışığında ele alınmış. Yağmur Yayınları’ndan.

ONBEŞLİLER GİDİYOR: Niksar’ın Fidanları Belgelerle 1315’lilerin Dramı’nı Mehmet Emin Ulu kaleme almış. Bu toprakları bize vatan kılan aziz şehitlerimizin hikâyesi anlatılıyor. Bize de okumak düşüyor. Niksar Belediyesi yayımladı.

DÜŞ GÖREN DEFTER: Hayrettin Orhanoğlu’nun eseri. Ötüken’den. İnsanın iç dünyasını yansıtan iyi denemeler. Dil, üslûp, düşünce her şey mükemmel. Okunası bir güzel eser.

HEDİYE KİTABI: Emine Gürsoy Naskali ve Aylin Koç’un hazırladıkları eser, Kitabevi’nden çıktı. Doğum, nişan, düğün, ölüm gibi hayatımızın belirli devrelerinde gündeme gelen hediye konusu ve seçimi hakkında başvurulabilecek metinlerden oluşuyor kitap.

SEBK-İ HİNDÎ VE TÜRK EDEBİYATINDA HİNT TARZI: Dr. Ali Fuat Bilkan ve Dr. Şadi Aydın’ın hazırladıkları eser 3F Yayınevi’nden edebiyat dünyasına sunuldu. Ciddiyetle ve titizlikle hazırlanmış, alanında mühim bir eser.

METİNLERLE BATI EDEBİYATI AKIMLARI: Prof. Dr. Emel Kefeli’nin eseri. Yine 3F Yayınevi’nden çıktı. Kitap, Edebiyat Akımları, Batı Edebiyatında Akımlar, Türk Edebiyatında Akımlar ve Örnek Metinler’den oluşuyor.

KERKÜK ÇOCUK FOLKLORU: Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin eseri Ötüken Neşriyat’tan çıktı. Bölgenin ve konunun uzmanı olan Saatçi eserini Kerküklü çocuklara ithaf etmiş. Özellikle halkbilimle ilgilenenlerin okuması gereken değerli bir kitap.

DİVAN EDEBİYATI: İskender Pala’nın bütün kitapları gibi Divan Edebiyatı da Kapı Yayınları’ndan çıkıp okuyucuya ulaştı. İskender Pala’nın klâsik Türk edebiyatımıza hizmetlerini herkes biliyor. Eski/mez güzelliklerimize erişmek isteyenler için iyi bir kaynak.

ŞEHNÂME’NİN TÜRK KÜLTÜR VE EDEBİYATINA ETKİLERİ: Dr. Bekir Şişman ve Dr. Muhammet Kuzubaş’ın eseri Ötüken’den çıkıp vitrinleri süslemeye baladı. Şehnâe mistik, destânî, masalsı, efsanevî ve tarihî unsurlar açısından inceleniyor.

HÜKÜMDAR: Machiavelli’nin Hükümdar’ı Dergâh Yayınları arasında çıkıverdi. Güzel bir kapakla okura ulaşan eserin Türkçesi Gaye Demircioğlu ve Ayşe Çavdar’a ait.

TANPINAR: Yunus Balcı’nın eseri “Trajik Bir Şair ve Şiiri” altbaşlığını taşıyor. Yayımladığı edebî eserlerle adını duyuran 3F’den yayın dünyasına armağan edilen kitap iyi bir inceleme. Özellikle Tanpınar tutkunlarına tavsiye olunur.

BATI MEDENİYETİ KARŞISINDA AHMED MİTHAT EFENDİ: Değerli hocamız Prof. Dr. Orhan Okay’ın bu eseri, daha önce basılmıştı. Dergâh Yayınları yeni baskısını yaptı. Hâce-i Evvel’in fikir hayatımızdaki yeri ve duruşunu ilk olarak ortaya koyan bir eserdi, hâlâ aşılabilmiş değil.

ROMANCILAR KONUŞUYOR: Tarafımızdan hazırlanan ve yeni bölümlerle zenginleştirilen mülâkat kitabı. Eski ve yeni 50 romancının hayatı, roman anlayışı, sanata bakışı ve farklı konular hakkındaki fikirleri... Nesil Yayınları.

YAŞAMIN KENDİSİDİR AŞK: Atilla Birkiye’nin denemelerinden oluşan kitap Özgür Yayınları tarafından hazırlanıp basılmış.

KLASİKLERİ NİÇİN OKUMALI: Italo Calvino’nun eserini Kemal Atakay Türkçeye aktarmış. Yapı Kredi Yayınları’ndan.

ÂŞIK RUHSATÎ: Ahmet Özdemir’in hazırladığı bu hacimli ve değerli eseri Sivas Platformu halk edebiyatımıza armağan etti. Büyük bir ozanı, iyi bir edebiyat uzmanından tanımak ve okumak isteyenler için. Tavsiye edilir elbet...

YAHYA KEMAL: Dr. Ramazan Balcı “Esir Medeniyetin Şairi” olarak sunuyor Aziz İstanbul şairini. Beyatlı’nın 50. vefat yıldönümünda okunması gereken seçkin bir biyografi... NesilYayınları’ndan.

“BİR GÜL BU KARANLIKLARDA”: Daha önce yayımlanan ve Tanpınar üzerine kaleme alınmış yazılardan oluşan eserin gözden geçişirlimş ve genişletilmiş ikinci baskısı yapıldı. Hazırlayanlar Prof. Dr. Abdullah Uçman ve Doç. Dr. Handan İnci. Tanpınar’ı sevenler ve araştırıcıları için...

YAHYA KEMAL’İN RÜZGÂRIYLE: Sadettin Ökten’in değerli eseri, bu seneye denk düşmüş. Büyük bir sanatkârı iyi bir düşünce adamından okumak okura bambaşka âlemler açıyor, yeni ufuklara doğru yol aldırıyor.

GÖNÜL PAZARI: İnsanlar, olaylar ve Mekânlara dair yazıları Ahmed Güner Sayar’ın kaleminden okuyoruz. Derin Yayınları’ndan. Sayar’ın muhtelif konular hakkındaki düşüncelerini yansıtan makaleler ve kendisiyle yapılmış konuşmalar...

YAĞMUR DUASI KİTABI: M. Sabri Koz’un hazırladığı eser Kitabevi’nden çıktı. Edebiyatımızda yağmur duası hakkında yazılmış şiirler ve kaleme alınmış metinlerden meydana gelen belki de kendi alanında bir ilk özelliği taşıyan antoloji.

ELVEDA ÜSKÜDAR: Ömer Öztürk’ün muhtelif yazılarından oluşan Elveda Üsküdar’da iki yazarla yapılmış konuşmalar da var. Üsküdar eksenli yazılarda kaybolan eski İstanbul’un hasreti dile geliyor. Lamure Yayınları’ndan.

ALTIN IŞIK: Ziya Gökalp’in eseri. Ferhat Aslan’ın hazırladığı ve 100 Temel Eser arasında bulunan kitabı Çağrı Yayınları neşretti.

TÜRKÇE ŞİİRLER: Mehmet Emin Yurdakul’un Türkçe Şiirleri’ni Dr. Hasan Kolcu ve Fatih Kıran yayına hazırlamışlar. Yine Çağrı Yayınları’ndan. Türkçe Şiirlerinden arkasında orijinal Osmanıl Türkçesi metni de yer alıyor.

SÖZÜN BÜYÜSÜ EDEBİ SANATLAR: Menderes Coşkun’un hazırladığı ve Dergâh Yayınları’ndan edebiyat dünyasına takdim edilen eser bu sahada hazırlanmış yetkin bir kitap olarak göz dolduruyor. Edebî sanatlar tanıtılırken örnekler de veriliyor.

AZERBAYCAN MUHACERET EDEBİYATI: Prof. Dr. Vagif Sultanlı’nın eseri. Azerbaycan göç edebiyatına dâir mühim bir eser. Avrupa Yakası Yayınları.

KAPILAR: M. Sadık Medin’in şiirleri. İyi şairin bir dörtlüğü ile (Allah Sevgisi) yetinelim: “Gönlümün bir köşesinde Allah sevgisi, / Bir köşesinde yer etmiş Allah korkusu; / Birinden bülbül sesleri gelir ahenkli, / Diğerinden dikenler içinden gül kokusu...”

EDEBİYAT YAZILARI: Kibar Ayaydın’ın edebiyata dâir makaleleri. Tanpınar, milli romantizm, Faruk Nafiz, MehmedAkif, Muhammed İkbal, roman sanatı, Mevlâna, Necip Fazıl ve tasavvuf, Hilmi Yavuz’un denemeciliği... Akasya Kitap’tan.

DİLBER KETHY’NİN BURSA VE İSTANBUL HATIRATI: A. De Rochebrune’ın eserini Mahmud Sadık tercüme etmiş, İlhami Yurdakul yayına hazırlamış. Kitap Kitabevi’nden çıktı.

SUYU SEVENİ DERİN BATIRIN IRMAĞA: Celâl Fedai’nin kitabı. Şiir üzerine kaleme aldığı bir eser. Şule Yayınları’ndan.

ELHAN-I BİLİG: Nezir Bilik’in şiirleri. “Siirt Şamdanlarında Bir Mum” şiiri: “İsmail Fakirullah/ arş ile ferşi dualarıyla döşeyen ferrâş/ism-i azam duâhânı/ dualarıyla aydınlatır Siirt ile Tillo semâlarını / Siirt şamdanlarında bir mumdur o/ Tillo evlerinde bir kandildir o/ Yusufî kuyuları bile aydınlatır / Doğunun güneşidir o / Yusuf isen kuyuda bile aydınlanırsı / Nemrut isen gündüzleri bile karartırsın/ ocak ocak bucak bucak aydınlan bu şehir / Aydınlar ey aydınlar / gelin bu aydın şehri şiirlerle aydınlatın.”

YERÇEKİMSİZ SEVGİLER: Fikret Sezgin’in şiirleri.

KUDÜS’E AĞIT: Mücahit Koca’nın şiirleri. “Kin” şiiri çok anlamlı geldi bana: “Yılanın sokma / Timsahın yutma karakteri / Yoktu onda vicdan / Din ve iman / Çocuğu soktu yılan / Ölümün Avrupa ve Rusya’dan geleni / İnsan yüzlü canavar dişli Eleni / İnanın o canavardı / Öldürmeye gelmiş hayvandı / Nazi fırınında yanmaktan kaçtılar / Şu hale bakın daha katil çıktılar!” Kardeşlik Ülküsü de Mücahit Koca’nın. Her iki kitap Sur’dan çıktı.

DENEMELER: Montaıgne’in Denemeler 1’i Dergâh Yayınları’ndan çıktı. Türkçesi Işıl Uyanık.

KIRK YIL: Yıllar önce okumuştum Halit Ziya’nın Kırk Yıl’ını. Yine okunur. Çünkü bir dönemin edebiyat ve fikir dünyasına ayna tutuyor. Bugüne kadar okuyamamış olanlar Özgür Yayınları’ndan bu eseri temin edebilirler. Okunduğunda pişman olunmayacak hâtıralar...

DEKADANLAR: Fazıl Gökçek “Bir tartışmanın hikâyesi”ni Dekadanlar adıyla kitaplaştırdı. Eser Dergâh Yayınları arasında okuyucuya ulaştı.

SAHİBİNDEN SATILIK: Ahmet Erhan’ın şiirleri. Everest Yayınları’ndan.

İSMET ÖZEL: “Şiire Damıtılmış Hayat” adıyla Dergâh Yayınları arasında çıkan kitabın İbrahim Tüzer kaleme almış. İsmet Özel’i daha yakından tanıyabilmek için...

İNSAN İLETİŞİM VE DİL: Prof. Dr. Mustafa Özkan’ın Türkçe’ye dâir yazıları. Türkiye’de bugün Türkçe ve dil konusunda uzman olan akademisyenlerden Mustafa Özkan’ın bu değerli eseri, 3 F Yayınevi arasında çıktı.

NÜKTE BAHÇESİ: Edebiyatımızın Güleryüzü’nden sonra mizah ve nükte kitaplarına ilgi arttı. Nükte Bahçesi de bu tür kitaplardan İsmail Saydam’ın kitabı Akis Kitap’tan temin edilebilir.

ZEKÂYI EFENDİLEŞTİRMEK: İhsan Kurt en verimli dönemini yaşıyor. Birbirinden değerli eserlere imza atıyor. Zekâyı Efendileştirmek bu eserlerden biri. Yazar, muhtelif zamanlarda kaleme aldığı edebiyat yazılarını bu kitapta buluşturuyor. Has edebiyatın seçkin örnekleri İhsan Kurt’un metinleri. Zevkle ve istifade ile okunuyor. Eser, Asil Yayın’dan okura ulaştı.

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI: İnci Enginün’ün değerli eseri 8. baskıya ulaştı. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı hakkında kaleme alınmış, sağlıklı bilgilerle donatılmış mühim bir eser... Elbette Dergâh Yayınları’ndan.

OSMANLI SULTANLARI: Sevinç Kuşoğlu yazdı. Cihan hâkimiyetini iman gücüyle sağlamış koca bir imparatorluğu yöneten 36 padişahın kendi dillerinden hayat hikâyesi. Çocukluk yılları, gençlik dönemleri, sevinçleri, kederleri, korkuları, heyecanları, hüzünleri, idealleri... Özellikle çocukların ve gençlerin zevkle okuyacakları ama bilgiyle donanacakları güzel bir eser. Timaş’tan.

ETİK VE TASAVVUF: Kenan Gürsoy’un felsefî diyaloglarından oluşan tasavvufî sohbetleri, felsefe pratiğiyle ahlâkın, tasavvufla etiğin yakınlığını okurlara sunuyor. Yeni kaybettiğimiz Ahmed Yüksel Özemre’nin “Kâmil Mürşidlerin Mîrâsı” ise, merhum yazarın çeşitli vesilelerle yapmış olduğu sohbetlerden meydana geliyor. Manevi değişim, çağımızda tasavvuf, kader ve sabır, beden, nefs ve ruh, tevhit mertebeleri başlıca konular. Her iki eser Sufî Kitap’tan.

BATI İSLÂMI TANIDIKÇA: Muhsin İlyas Subaşı'nın önemli bir çalışması. Goethe, Tolstoy, Voltaire, Guenon gibi Batılı 64 düşünürün İslam hakkındaki değerlendirmeleri. Ayrıca Subaşı,Türk-İslam dünyasının en önemli şahsiyetlerinden olan Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin Batılılar tarafından nasıl görüldüğünü de "BATIDAKİ MEVLANA" isimli eserinde anlatıyor. Bu iki eser de Nesil'den okuyucuya ulaştı.

MESNEVİ ŞERHİ: Abidin Paşa’nın Mesnevi Şerhi’ni İz Yayıncılık irfanımıza armağan etti. Mehmet Sait Karaçorlu’nun sadeleştirdiği eser, Mevlânâ’nın evreni kucaklayan büyük sevgi dünyasını meraklısına sunuyor. İki büyük cilt halinde yayımlanan eserde, inanç dünyamızın ihtişamı sade ve anlaşılır bir üslûpla kaleme alınmış ve gözler önüne serilmiştir. “Sahipkıran Nâm-ı diğer Hamzanâme” ise Hasan Aycın’ın eseri. Her iki kitap İz Yayıncılık’tan.

CUMHURİYET TÜRKİYESİ’NDE BİR MESELE OLARAK İSLÂM: İsmail Kara’nın eseri Dergâh Yayınları’ndan çıktı. İsmail Kara kitapta, Cumhuriyet Türkiyesi’nin din/İslâm merkezli meselelerini ülkemizin kritik dönemlerinden birinde hayatî meseleler olarak yeniden ele alıyor ve tartışıyor.

DÜNYANIN ORTA YERİ SİNEMA: Sadık Yalsızuçanlar bir edebiyatçı olduğu kadar sinemayla da yakından ilgili bir kültür adamıdır aynı zamanda. Yedinci sanat üzerine kaleme aldığı yazıları ve kendisiyle yapılan sinema konuşmalarını bu kitapta bir araya getiriyor. Ara başlıklar: Bizde sinema, yeşilçam sineması, günümüz sineması, diziler, batı sineması ve seyirci olmak. Etkileşim Yayınları.

AH ŞU BALKANLAR: Erdoğan Aslıyüce’nın yeni eseri. Türk coğrafyasını adım adım gezen ve kitaplaştıran kültür tarihçisi Aslıyüce’nin bu eserinde, Balkanların elimizden çıkışının hazin hikâyesini ve perde arkasını okuyacaksınız. Yesevi Yayıncılık’tan.
.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı