23 Şubat 2005 Çarşamba

The European Transformation of Modern Turkey

.
Kemal Dervis- Sinan Ulgen
CEPS, September 2004
.
The outcome of a research project carried out by CEPS and the Economics and Foreign Policy Forum (EFPF) of Istanbul, this book examines in detail the challenges and opportunities that would arise with Turkey’s full membership of the European Union. The authors, consisting of both Turkish and West European experts, address such controversial issues as Turkey’s cost to Europe, the potential for economic convergence and the implications of Turkish membership for the future of Europe. The authors also identify the areas where a closer cooperation between Turkey and the EU in advance of full membership would be advantageous for both parties. They focus with this aim on a set of measures ranging from ‘virtual membership’ in certain policy areas to more specific transition policies. In short, this book gives a clear picture about the nature of the topics and the issues that would dominate full membership negotiations with Turkey. (http://shop.ceps.be/BookDetail.php?item_id=1156)
.
Bu çalisma, Ekonomi ve Dis Politika Forumu (EDPF) ile Brüksel’de yerlesik Centre for European Policy Studies’in (CEPS) ortak bir çalismasidir. Bu çalisma ile Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine basladiktan sonra gündeme gelecek konularin hem AB hem de Türkiye’den uzmanlarin katilimiyla arastirilmasi hedeflenmistir. Böylelikle her iki tarafin da görüs ve yorumlarinin degerlendirildigi, sonuçlari itibariyle “tarafsiz” bir arastirma projesi ortaya çikmistir. Çalismalar sirasinda bütün arastirmacilarin tam olarak benimseyecegi ortak sonuçlara varmak zaman zaman kolay olmadi, ancak sonunda basarildi. Türkiye’nin AB’ye üyeligi konusunda AB ülkelerinde devam etmekte olan atesli tartismalara yapilan katkilarda genellikle AB’nin görüs açisi ele alinmaktadir. Bu çalisma, ayni zamanda bu dengesizligi düzeltmeyi amaçlamaktadir ve bu nedenle de bu projenin sonuçlarinin Türk kamuoyu ile oldugu kadar Avrupa kamuoyu ile de paylasilmasi hedeflenmektedir.
...
Tarihte gerçekten çok önemli anlar vardir. AB Konseyinin Hollanda’da yapacagi Aralik 2004 toplantisinda Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine gecikmeksizin 2005 yili içinde baslamaya karar vermesi hem Avrupa, hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir tarihi adim olacaktir. Böylesine bir karar Avrupalilarin 21. yüzyilin yeni dünyasini, ortak degerleri temel alarak ve geriye degil ileriye bakarak, korku yerine umut ve güvenle sekillendirmek konusunda ana aktör olma iradesiyle hareket ettiginin isareti olacaktir. Türkiye için böyle bir karar, modern ve müreffeh uluslarin ailesine katilmak yönünde Cumhuriyetin çizdigi yolda ileriye dogru önemli bir adim teskil edecektir. Dünyanin geneli için ise böyle bir adim, eski çatismalarin geçmiste kaldigini ve modernlesme, özgürlük ve barisin yayilmasi için dinin engel olmadigini gösterecektir. Yeni tehdit ve gerilimlerin oldugu bir dönemde Avrupa tekrar Avrupa Toplulugu kuruldugu zaman ve Berlin Duvari yikildiktan sonra yaptigi gibi yön gösterebilir...
.
Calismanin tamami icin basliga tiklayiniz.
.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Reflection Cafe

Site İstatistikleri

Locations of visitors to this page

 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı